Friday, May 31, 2013

Mengapa Allah s.w.t memerlukan malaikat?Sebahagian anti-islam memperlekehkan kekuasaan Allah s.w.t. Mereka beranggapan Allah bergantung kepada malaikat ketika menguruskan alam semesta

Selaku muslim, kita wajib beriman kepada malaikat-malaikat ciptaan Allah s.w.t. Malaikat ini pelbagai fungsinya diberi izin oleh Allah untuk melakukannya 

Antara malaikat yang terkenal ialah jibril ‘alaihisalam, pembawa wahyu kepada para nabi.Allah tidak memerlukan malaikat untuk membantunya kerana ia maha berkuasa atas segala sesuatu. Bahkan wahyu sendiri kekadang diberikan secara terus kepada para nabi dengan tanpa perantaan malaikat. Sebagai contoh, Musa a.s mempunyai keupayaan berkata-kata langsung dengan Allah s.w.t

Hikmah penciptaan malaikat yang boleh difikirkan ialah tugasan yang diberikan kepada mereka menunjukkan Allah sangat berkuasa hingga mampu mencipta makhluk  yang 100% taat padanya.

Al-Quran menyebutkan dalam surah at-Tahrim 66:6

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ (6)
Terjemahan: Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.


Jika tidak diberikan tugasan, mana mungkin kita mengetahui yang malaikat ini taat kepada Allah 100%?

Maka tugasan yang diberikan dan ketaatan para malaikat merupakan bukti kekuasaan Allah s.w.t bukannya bukti kelemahan Allah s.w.t !!

Tidak seperti kita, bukan semua ciptaan kita  mampu taat 100% taat kepada kita.

Contohnya, jika kita mencipta pistol, dan apabila pistol itu jatuh ke tangan orang lain, kita tak mampu untuk mengarahkan pistol itu untuk tidak menembak kita

Bahkan banyak kes dimana ‘senjata makan tuan’. Kes ini tidak berlaku kepada Allah s.w.t

Hebatnya Allah, Dia menciptakan makhluk yang taat 100% padanya (malaikat), makhluk yang diberi pilihan seperti kita, dan juga makhluk yang mengingkarinya 100%( iblis).

Kepelbagaian ini menunjukkan Allah begitu hebat sehingga ia mencipta apa yang dikehendakinya dengan tanpa mencacatkan sifat ketuhanannyaNo comments: